14 Ocak 2011 Cuma

Sefertası ’fast food’a karşı hurriyet.com.tr

Sefertası ’fast food’a karşı

Artık 7’den 70’e herkesin önem verdiği bir konu beslenme. Hazır besinlere karşı ilgi, özellikle çocuklar ve gençler arasında çok yaygın.

Uzmanlar ise fast foodlar konusunda tüketicileri her fırsatta uyarıyor. Bütün bunlar olurken, 1999 yılında sessiz sedasız bir hareket başladı: "Sefertası Hareketi". Ardından sanal aleme taşındı, www.sefertasihareketi.org adlı internet sitesindeki gönüllülerin sayısı her geçen gün artmaya başladı. İşte bu gönüllülerden birisi, Sefertası Hareketi’nin İzmir Temsilcisi Meltem Özen ile konuştuk.

Sefertası Hareketi nasıl doğdu, neyi amaçlıyor?

- Fast foodun geleneksel yemek kültürleri üzerindeki ve fast food zihniyetinin toplum ve yaşam üzerindeki olumsuz etkilerine bir tepki olarak, gazeteci Ümit Sinan Topçuoğlu ve ünlü baklavacı Nadir Güllü tarafından başlatılan bir hareket Sefertası Hareketi ve daha çok internet tabanlı bir örgütlenme. Başlangıçta İtalya merkezli Uluslararası Slow Food Hareketi örnek alındı. Sefertası adı ise halka açık olarak yapılan ilk toplantıda, bir vatandaşın önerisi üzerine oluştu. Böylece, "sefertası" ad ve sembol olarak benimsendi. Kısa zamanda harekete destek olan kişi ve kuruluşların sayısı arttı. 2007 yılına gelindiğinde ise yurt çapında örgütlenmeye başlandı. Şu anda İzmir’den başka Bursa, Ordu ve Sakarya’da bölge temsilciliğimiz var. Sefertası Hareketi, küreselleşmenin hedefi olarak bütün dünya için biçilen tek kültüre karşı, kültürel çeşitliliği, mutfaktan başlayıp hayatın her alanında savunmayı amaçlıyor. Kültürel fakirleşmeye ve fast food zihniyetinin olumsuz etkilerine karşı toplumu uyarmayı ve bu konuda kamuoyu oluşturulmayı öncelikli amaç edindik. Evde yemek pişirilmesini ve aile sofralarını, fast food beslenmenin olumsuz etkilerine karşı toplumun bağışıklık mekanizması olarak görüyor ve teşvik ediyoruz. Bütün bunlar, doğal olarak, geleneksel mutfak ve yemek kültürlerini koruma ve geleceğe taşımayı da kapsıyor. Zaten, "sefertası", korumayı, taşımayı ve hareketliliği sembolize etmez mi?

Sefertası ’fast food’a karşı Devamını Oku

Hiç yorum yok: